black decorative triangle
TRIXXO Dienstencheques

Veelgestelde vragen

Vragen voor klanten - Dienstencheques

Waarvoor kan ik dienstencheques gebruiken?

Voor al onze diensten betaal je bij ons simpelweg met dienstencheques. Dit geldt ook voor onze strijkateliers. In ruil voor één dienstencheque kan je één uur huishoudhulp betalen. Huishoudhulp omvat alle alledaagse huishoudelijke taken, zoals bijvoorbeeld schoonmaken, maar ook wassen en strijken, koken en boodschappen doen.

Waarvoor mogen dienstencheques niet gebruikt worden?

Werken in de tuin, kinderoppas, het verzorgen van dieren en hun woonplekken, het onderhoud van gemeenschappelijke traphallen alsook van beroepslokalen (zoals winkels, bureauruimtes, dokterspraktijken), het lappen van ramen in onaangepaste omstandigheden (met gevaar voor vallen),...

Hoeveel kost huishoudhulp/poetshulp?

In ruil voor één dienstencheque kan je één uur huishoudhulp betalen. Als particulier kan je dienstencheques aankopen voor 9 euro per cheque. Dienstencheques zijn fiscaal aftrekbaar. Dit wil zeggen dat je na fiscale aftrek :

 • Voor Vlaanderen: Slechts 7,20 euro betaalt voor één uur hulp in het huishouden. Je ontvangt immers een jaarlijks een belastingvermindering van 1,80 euro per cheque voor de eerste 167 aangekochte dienstencheques per persoon. 
 • Voor Brussel: Slechts 7,65 euro betaalt voor één uur hulp in het huishouden. Je ontvangt immers een jaarlijks een belastingvermindering van 1,35 euro per cheque voor de eerste 167 aangekochte dienstencheques per persoon. 
 • Voor Wallonië: Slechts 8,10 euro betaalt voor één uur hulp in het huishouden. Je ontvangt immers een jaarlijks een belastingvermindering van 0,90 euro per cheque voor de eerste 150 aangekochte dienstencheques per persoon. 

Als klant bij TRIXXO Dienstencheques rekenen we een abonnementskost van 48 euro per halfjaar aan. Je ontvangt je eerste factuur wanneer onze dienstverlening van start gaat. Nadien volgt er telkens om de 6 maanden een nieuwe factuur van 48 euro die betrekking heeft op de volgende 6 maanden van samenwerking. Deze abonnementskost geldt niet voor de klanten van ons strijkatelier.

Deze administratieve kosten zijn niet fiscaal aftrekbaar.

Waarvoor wordt de abonnementskost precies gebruikt?

De dienstencheque staat in functie van het betalen van het loon van jouw huishoudhulp. Deze abonnementskost wordt gebruikt voor de administratieve ondersteuning en planning vanuit onze backoffice, alsook de constante verbetering van onze dienstverlening zoals: opleiding en begeleiding van jouw huishoudhulp.

Hoe bestel ik dienstencheques?

Je kan dienstencheques bestellen via:

Dit is dus afhankelijk van de regio waarin je woont.

Zodra je je gebruikersnummer ontvangen hebt, kan je dienstencheques bestellen. Maak 9 euro per dienstencheque over op de bankrekening van Sodexo. De minimale bestelling bedraagt 10 dienstencheques. Heel belangrijk: in het vak gestructureerde mededeling van je overschrijving moet je jouw gebruikersnummer vermelden.

Sodexo en TRIXXO Dienstencheques zijn twee verschillende bedrijven. Sodexo houdt zich enkel bezig met het bezorgen van dienstencheques terwijl TRIXXO het contract en de planning van de huishoudhulpen beheert.

Hoe gebeurt de betaling? Moet ik de dienstencheques meegeven aan mijn huishoudhulp?

Papieren dienstencheques: Na het bezoek van je huishoudhulp overhandig je de dienstencheques, gelijk aan het aantal gepresteerde uren, aan je huishoudhulp. Indien je niet thuis bent op het moment dat je huishoudhulp aanwezig is, kan je de cheques op voorhand voor hem/haar klaarleggen.

Elektronische dienstencheques: De huishoudhulp registreert zijn/haar prestaties op de dag van de prestatie met behulp van een telefoontoestel, al dan niet ter beschikking gesteld door de klant. Indien de huishoudhulp zijn/haar prestaties niet zelf kan doorbellen zal één van onze kantoren dit doen. Nadat de prestatie werd doorgebeld kan je als klant online bevestigen. Geef dus gerust jouw gebruikersnummer door aan het kantoor en jouw huishoudhulp.

Hoe lang zijn dienstencheques geldig?

Dit hangt af van jouw woonplaats:

 • Vlaanderen: 12 maanden
 • Brussels Hoofdstedelijk Gewest: 6 maanden
 • Wallonië: 8 maanden

Er werd beslist dat de dienstencheques die in de periode van de coronacrisis vervallen, langer geldig blijven. Deze dienstencheques zullen een geldigheidsduur van 15 maanden hebben in plaats van 12 maanden hebben. Dit betekent dat bijna vervallen cheques nog 3 maanden extra geldig blijven.

Wat doe ik met dienstencheques die ik niet meer zal gebruiken of die bijna vervallen zijn?

Voor elke niet-gebruikte dienstencheque kan je voor de vervaldatum van de cheque een terugbetaling of omruiling aanvragen. Dit is geheel gratis, zowel voor papieren als elektronische dienstencheques.

Elektronische dienstencheques
De omruiling of terugbetaling van elektronische dienstencheques kan via de beveiligde zone op: soeasy.sodexo.be

Papieren dienstencheques
Hiervoor dien je een formulier in te vullen op de website van Sodexo. 

 •  Vlaanderen
 •  Brussels Hoofdstedelijk Gewest
 •  Wallonië

Mijn papieren dienstencheques zijn: verloren, gestolen, niet toegekomen, hebben foute vermeldingen.

Zo’n dingen gebeuren. Geen probleem. Dien een formulier in bij Sodexo om dit op te lossen.

Hoeveel dienstencheques per jaar kan ik bestellen?

De minimale bestelling per aankoop bedraagt 10 dienstencheques.

 • Individuele gebruikers kunnen 500 dienstencheques per jaar bestellen: 400 aan 9 euro en 100 aan 10 euro.
 • Een éénoudergezin kan per kalenderjaar maximaal 2000 dienstencheques bestellen aan 9 euro.
 • Gezinnen kunnen 1000 dienstencheques per jaar bestellen: 800 aan 9 euro en 200 aan 10 euro. Onder ‘gezin’ wordt verstaan: alle personen die volgens het attest van gezinssamenstelling uit het bevolkingsregister ingeschreven zijn op hetzelfde adres.

TIP: In een gezinssituatie kan je de meerkost vermijden door extra dienstencheques aan te kopen met een nieuw gebruiksnummer op naam van de partner. Het gebruik van dienstencheques wordt wel beperkt tot 1000 dienstencheques per gezin. Door jullie beiden in te schrijven bij Sodexo en dienstencheques aan te kopen, zal jouw gezin jaarlijks het dubbel in mindering kunnen brengen.

 • Val je onder een speciale categorie (eenoudergezin, gehandicapte persoon, ouder van minderjarige gehandicapte kinderen, ouder persoon die een tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden geniet), dan wordt je aankooplimiet na goedkeuring verhoogd tot 2000 dienstencheques per jaar aan 9 euro.

Hoe gebeurt de fiscale aftrek?

Elk jaar ontvang je in maart een fiscaal attest van Sodexo. Dit formulier moet je bij de belastingaangifte voegen. Wanneer je elektronische dienstencheques gebruikt, is dit attest ook beschikbaar in de beveiligde Gebruiker Zone van Sodexo. Nog handiger, normaal gezien zijn de gegevens van je fiscaal attest automatisch voor- ingevuld in je belastingaangifte.

Voor Vlaanderen: Slechts 7,20 euro betaalt voor één uur hulp in het huishouden. Je ontvangt immers jaarlijks een belastingvermindering van 1,80 euro per cheque voor de eerste 167 aangekochte dienstencheques per persoon.

Voor Brussel: Slechts 7,65 euro betaalt voor één uur hulp in het huishouden. Je ontvangt immers een jaarlijks een belastingvermindering van 1,35 euro per cheque voor de eerste 167 aangekochte dienstencheques per persoon.

Voor Wallonië: Slechts 8,10 euro betaalt voor één uur hulp in het huishouden. Je ontvangt immers een jaarlijks een belastingvermindering van 0,90 euro per cheque voor de eerste 150 aangekochte dienstencheques per persoon.

Kan ik de aankoop van mijn dienstencheques automatiseren?

Dat kan. We raden je aan om een domiciliëring aan te maken bij je bank tussen jezelf en Sodexo. Zo hoef jij er zelf niet meer aan te denken.

Kan ik mijn aangekochte dienstencheques doorgeven en familie of vrienden?

Dit is niet mogelijk. De dienstencheques staan steeds op naam waardoor het onmogelijk is om deze door te geven.

Mag mijn zus/broer/mama,… bij mij komen poetsen met dienstencheques?

Het is sowieso verboden dat de huishoudhulp op hetzelfde adres woont als de klant.
Ook familieleden tot de tweede graad mogen wettelijk niet ingezet worden met dienstencheques.
Dat zijn: partner, ouders, schoonouders, kinderen, schoonzoons, schoondochters, broers, zussen, kleinkinderen, opa's, oma's, schoonzussen, schoonbroers, stiefzussen en stiefbroers.

De volgende familieleden mogen wel via dienstencheques bij jou aan de slag: ooms, tantes, neven en nichten (kinderen van een broer of zus), overgrootouders en achterkleinkinderen. Ook hier mogen deze personen niet op hetzelfde adres wonen als jij, de gebruiker.

Brengt mijn huishoudhulp zijn/haar eigen materiaal mee?

Neen, dat is niet de bedoeling. Als klant dien je zelf het werkmateriaal ter beschikking te stellen. Wat je huishoudhulp precies nodig heeft om zijn/haar werk uit te voeren bespreken jullie best samen.

Zal er een vaste huishoudhulp bij me langskomen?

We gaan steeds op zoek naar een vaste huishoudhulp voor jou en je gezin. Wanneer je huishoudhulp op vakantie is of ziek is kan hij/zij natuurlijk niet langskomen. Het is mogelijk om tijdens deze periode vervanging te krijgen van een collega, maar dat kan je helemaal zelf kiezen natuurlijk.

Wat als ik op vakantie ben? Kan ik dan de huishoudhulp tijdelijk afzeggen?

Ja hoor dat kan. Als klant kan je 5 keer per kalenderjaar de geplande huishoudhulp afzeggen. Hiervoor vragen we je wel om ons een week op voorhand in te lichten. Zo kan de huishoudhulp eventueel tijdelijk bij een ander gezin aan de slag gaan. Wil je de huishoudhulp langer dan twee weken opschorten? Dan breng je ons hier een maand op voorhand van op de hoogte.

Wat als mijn huishoudhulp iets stukmaakt?

Een ongelukje kan altijd gebeuren. In geval van schade breng je ons hier schriftelijk van op de hoogte binnen de week. Daarna wordt er door ons een schadedossier opgesteld zodat we dit ongemak snel samen de wereld uit kunnen helpen.

Vragen voor klanten - Coronavirus

Welke maatregelen worden er getroffen door TRIXXO Dienstencheques?

Uiteraard gaat jouw veiligheid en die van onze huishoudhulpen voor en daarom voorzien wij het volgende:

Onze huishoudhulpen:

 • Wassen regelmatig hun handen;
 • Ontvangen een veiligheidspakket van TRIXXO Dienstencheques;
 • Reinigen grondig bij aankomst de belangrijkste aanraakpunten: deurklinken, lichtschakelaars, ... en herhalen dit als ze weer vertrekken;
 • Dragen tijdens hun werk handschoenen en eventueel een mondmasker;
 • Zorgen voor een goede verluchting door met open ramen en deuren te werken;
 • Houden minstens 1,5 meter afstand met elk individu;
 • Poetsen enkel kamers waar niemand aanwezig is.

  Daarenboven vragen wij aan jou (onze klanten):

  • Dat de kamers op voorhand verlucht worden;
  • Dat de huishoudhulp in een ruimte kan werken waar er niemand aanwezig is;
   • Ben je in dezelfde ruimte als de huishoudhulp? Bijvoorbeeld bij het openen van de deur. Hou steeds 1,5 meter afstand en draag een mondmasker. De federale richtlijnen inzake het gebruik van een mondmasker worden strikt nagevolgd.
  • Dat er geen niet-essentiële bezoeken plaatsvinden tijdens de werkuren van uw huishoudhulp;
  • Een mogelijkheid om de handen te wassen;
  • Een propere handdoek en vloeibare handzeep;
  • En uiteraard het poetsmateriaal en de producten, zoals steeds.

  We vragen je (indien je gebruik maakt van papieren dienstencheques) om deze op voorhand klaar te leggen. Zo beperken we de contactmomenten. We vragen ook begrip voor het feit dat deze richtlijnen heel wat extra handelingen vragen van onze huishoudhulpen.

  Heb je dienstencheques (zowel papieren als elektronische) die bijna vervallen?

  Ten gevolge van de coronacrisis wordt de geldigheid van dienstencheques die in maart en april 2020 vervallen, met 3 maanden verlengd. Dienstencheques die vervallen in mei, worden met 2 maanden verlengd. Dienstencheques die vervallen in juni, worden met 1 maand verlengd.

  Valt de administratieve vergoeding voor dit jaar weg gezien de situatie?

  Helaas kunnen we de administratieve kost van dit jaar niet laten vallen, mits dit ook voor ons een periode van overmacht is. Indien je een huishoudhulp wenst in deze periode, laat dit weten via de link die je ontving via mail of sms. Wij doen ons uiterste best om de huishoudhulp zo snel mogelijk opnieuw voor je op te starten. Gezien de huidige overmachtssituatie kunnen we echter geen hulp garanderen.

  We volgen de maatregelen op de voet. Moesten er wijzigingen optreden, brengen we je hier meteen van op de hoogte. Hopelijk kunnen we rekenen op jouw begrip. Alvast hartelijk bedankt.

  Wat moet ik doen als ik vermoedelijk besmet ben met het virus Covid-19 of in geval van andere risicofactoren?

  Laat ons en je huishoudhulp dit onmiddellijk weten zodat we de nodige stappen kunnen ondernemen. De activiteit kan onder geen enkel beding doorgaan bij een gebruiker die zich in quarantaine of isolatie bevindt.

  Wat moet ik doen als mijn huishoudhulp symptomen van Covid-19 vertoont (zoals koorts, droge hoest, vermoeidheid of ademhalingsproblemen) ?

  Laat ons ook dit onmiddellijk weten zodat we de nodige stappen kunnen ondernemen.

  Op reis in het buitenland? Wat met mijn huishoudhulp? Wat moet ik ondernemen?

  Via de officiële website van de Belgische overheid: info-coronavirus.be, vind je steeds de laatste informatie. We vragen jou om ons zeker op de hoogte te stellen mocht je terugkeren uit een vakantiebestemming in code rood, met quarantaine als gevolg. Zo kunnen onze consulenten het nodige doen om de planning bij te sturen.

  Tijdelijke werkloosheid – Coronavirus

  Wat met mijn contract tijdens een periode van tijdelijke werkloosheid?

  Je blijft gewoon werknemer van TRIXXO, maar kan tijdelijk niet werken omwille van deze overmacht tot het ogenblik dat wij weer veilig aan de slag kunnen.

  Wat met mijn inkomen?

  Je zal gelukkig niet zonder inkomen vallen. Enerzijds is er de werkloosheidsuitkering en anderzijds is er een supplement bij de werkloosheid ten laste van de RVA.

  Werkloosheidsuitkeringen?

  In geval van tijdelijke werkloosheid heb je recht op uitkeringen. De overheid heeft deze uitkering tijdelijk verhoogd naar 70 % van jouw brutoloon. De dag uitkering bedraagt momenteel minstens 55,59 en maximaal 74,17 EUR (bedragen vanaf maart 2020). Het aantal uitkeringen wordt berekend in functie van het aantal uren dat je tijdens een maand tijdelijk werkloos werd gesteld. Ben je de hele maand werkloos? Dan wordt het dagbedrag gemiddeld vermenigvuldigd met 26. Op het bedrag van de tijdelijke werkloosheidsuitkering wordt een bedrijfsvoorheffing van 15% ingehouden.

  Supplement ten laste van de RVA

  Tijdelijke werklozen op basis van overmacht (niet om medische redenen) krijgen van de RVA een toeslag van 5,63 euro per dag tijdelijke werkloosheid bovenop de hogervermelde werkloosheidsuitkering. Dit bedrag wordt ook mee in rekening gebracht voor de berekening van de bedrijfsvoorheffing van 26,75 %.

  Verlies ik deze toeslag van 5,63 euro per dag wanneer ik gedeeltelijk opnieuw opstart?

  Nee, deze toeslag verlies je niet. De RVA laat momenteel een versoepeling toe van de regels in die zin dat je in het systeem van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht gewerkte dagen mag afwisselen met niet-gewerkte dagen. Voor iedere dag tijdelijke werkloosheid wegens overmacht ontvang je een bedrag van 5,63 euro. Die toeslag wordt niet afgenomen bij een gedeeltelijke werkhervatting. Je dient geen extra stappen te ondernemen.

  Hoe zit het met de mensen die geen recht hebben op tijdelijke werkloosheid?

  Indien je denkt niet in aanmerking te komen voor uitkeringen tijdelijke werkloosheid, raden we je aan om dit op te nemen met uitbetalingsinstelling aangezien iedere situatie individueel te bekijken is. Allesinds is het zo dat in geval van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht (zoals bij ons momenteel nog het geval is) er geen toelaatbaarheidsvoorwaarden gelden. Dit betekent dat je geen minimum aantal arbeidsdagen moet kunnen bewijzen alvorens recht te hebben op uitkeringen.

  Wat moet ik als werknemer zelf ondernemen om uitkeringen aan te vragen?

  Eerst en vooral raden we je aan om zo snel mogelijk contact op te nemen bij jouw uitbetalingsinstelling (ABVV, ACV, ACLVB of Hulpkas voor Werkloosheidsuitkeringen voor wie niet gesyndikeerd is). Daar kunnen ze al het nodige doen om jouw dossier in orde te brengen.

  Welke formulieren moet ik dan invullen of bijhouden?

  Het volstaat het dat u het formulier C3.2-WERKNEMER-CORONA aan uw uitbetalingsinstelling bezorgt. Dat formulier is beschikbaar op de websites van de uitbetalingsinstellingen, waar u bijkomende inlichtingen vindt. Deze uitkeringsaanvraag is eenmalig, bij de eerste tijdelijke werkloosheid. U hoeft dus, indien u in een volgende maand verder of opnieuw tijdelijk werkloos zou worden gesteld, niet nogmaals dit formulier bij uw uitbetalingsinstelling in te dienen. In principe moet u tevens in het bezit zijn van een controleformulier C3.2A. U bent tijdelijk vrijgesteld van deze verplichting. Meer info en het modeldocument C3.2-WERKNEMER-CORONA vind je terug via onderstaande link: https://www.rva.be/nl/nieuws/hoe-vraagt-u-als-werknemer-uitkeringen-als-tijdelijk-werkloze-aan

  Welke datum moet ik als eerste dag invullen op het vereenvoudigde aanvraagformulier C3.2-WERKNEMER-CORONA?

  Hier vul je de eerste dag in waarop je effectief werkloos werd gesteld (dus geen eventuele nog gewerkte dagen).

  Kan ik ook tijdelijke werkloos zijn en uitkeringen ontvangen indien ik een bijberoep (zelfstandig of werknemer) uitoefen?

  Indien u al een bijberoep had (bijvoorbeeld als zelfstandige), mag u dat bijberoep blijven uitoefenen tijdens de tijdelijke werkloosheid op voorwaarde dat u dat bijberoep reeds 3 maanden uitoefende. U moet dat niet aangeven bij de RVA. De inkomsten uit het bijberoep hebben geen invloed op de uitkering.

  Wat als we een door de verzekering een erkende medische verklaring voor arbeidsongevallen hebben?

  De lopende arbeidsongevallen blijven zo staan. Deze blijven door de verzekering uitbetaald.

  Ik was in ziekte op het moment dat de tijdelijke werkloosheid werd ingevoerd. Wat is nu mijn statuut?

  Door de invoering van de tijdelijke werkloosheid wegens overmacht ontvang je nog het gewaarborgd loon tot daags voor de aanvang van de tijdelijke werkloosheid. Vanaf de dag van de invoering van tijdelijke werkloosheid stopt het recht op gewaarborgd loon bij en ontvang je ziekte-uitkeringen. Verwittig in dat geval dus je mutualiteit. Van zodra je genezen bent en er nog steeds sprake is van tijdelijke werkloosheid, heb je terug recht op werkloosheidsuitkeringen.

  Ik ben ziek geworden tijdens de periode van tijdelijke werkloosheid. Wat moet ik doen?

  Indien je ziek bent geworden tijdens de periode van tijdelijke werkloosheid is er geen recht op gewaarborgd loon, noch op werkloosheidsuitkeringen. Je hebt ook dan recht op ziekte-uitkeringen. Verwittig ons dan en ook je mutualiteit.

  Wat gebeurt er met je verlof dat je hebt ingezet tijdens de periode van tijdelijke werkloosheid?

  Tijdelijke werkloosheid is niet mogelijk op geplande vakantiedagen.

  Worden de dagen tijdelijke werkloosheid wegens overmacht meegeteld voor de berekening van de jaarlijkse vakantie van volgend jaar?

  De werkloosheidsdagen tijdelijke werkloosheid wegens overmacht van de periode van 12 februari 2020 tot en met 30 juni 2020 zullen gelijkgesteld worden voor de jaarlijkse vakantie.

  Ontvang ik nog maaltijdcheques tijdens de periode van tijdelijke werkloosheid?

  De dagen en uren van tijdelijke werkloosheid tellen niet mee voor de berekening van de maaltijdcheques. Hiervoor komen enkel de effectief gepresteerde uren nog voor in aanmerking.

  Ik heb nog dienstencheques om in te leveren. Hoe moet dat gebeuren?

  Wij vragen je om deze toch nog zo snel mogelijk binnen te brengen. Wij kunnen het binnenbrengen van de cheques laten plaatsvinden in veilige omstandigheden.

  Wat met mijn klanten?

  Deze werden op de hoogte gebracht via: mail, sms of telefonisch. Uiteraard mag je hen ook zelf verwittigen.

  Ik wil graag uitstel vragen voor de aflossing van mijn hypothecaire lening bij de bank. Zij vragen een attest dat bewijst dat ik tijdelijk werkloos ben geweest. Kunnen jullie mij dit bezorgen?

  Wij hebben hiervoor contact opgenomen met de bankwereld om te weten hoe zo’n attest er zou moeten uitzien. Er bestaat hier vandaag geen standaard formulier voor. Wij raden je aan om dus je loonbrief hiervoor mee te nemen naar de bank. Dit is een wettelijk document waarop ook alle informatie vermeld staat.

  Krijg ik de feestdagen die vallen tijdens een periode van tijdelijke werkloosheid uitbetaald?

  Je hebt recht op loon voor de feestdag die gelegen is binnen de 14 dagen te rekenen vanaf de eerste dag van de werkelijke schorsing van de uitvoering van uw arbeidsovereenkomst wegens overmacht. Daarna wordt de feestdag betaald door de RVA. Voor het bepalen van de 14 dagen is er enkel sprake van een schorsing voor de dagen waarop er effectief niet gewerkt is wegens overmacht. De schorsing houdt op bij elke werkhervatting.

  Mag ik voor een andere werkgever werken in een periode van tijdelijke werkloosheid?

  U mag een tewerkstelling uitoefenen of aanvatten bij een andere werkgever dan degene door wie u tijdelijk werkloos gesteld wordt. De inkomsten van die tewerkstelling kunnen echter niet gecumuleerd worden met de werkloosheidsuitkering. U moet uw uitbetalingsinstelling inlichten.

  Indien u als tijdelijk werkloze in de periode van april tot en met oktober 2020 werkt in een “vitale sector”, kan u voor de periode van de tewerkstelling 75% van uw uitkeringen als tijdelijk werkloze behouden.

  Worden de dagen tijdelijke werkloosheid wegens overmacht meegeteld voor de berekening van de jaarlijkse vakantie van volgend jaar?

  De werkloosheidsdagen tijdelijke werkloosheid wegens overmacht van de periode van 12 februari 2020 tot en met 31 augustus 2020 zullen gelijkgesteld worden voor de jaarlijkse vakantie.

  Werken tijdens de Covid-19 periode

  Mijn veiligheidspakket is op, wat moet ik doen?

  Alle huishoudhulpen ontvangen een veiligheidspakket van TRIXXO Dienstencheques zodat ze in alle veiligheid aan de slag kunnen. Is jouw veiligheidspakket op? Maak dan een afspraak met je consulent. Nieuw materiaal ligt voor je klaar op kantoor.

  Wat zijn de richtlijnen op de werkplek?

  • Is de klant thuis? Begroet de klant dan, maar hou steeds 1,5 meter afstand.
  • Als de klanten thuis zijn, moeten zij zich in een aparte kamer bevinden dan de ruimte waar er gepoetst wordt. 
  • Eens binnen in de woning, was grondig jouw handen met water en zeep. Gebruik papieren wegwerphanddoeken of een schone handdoek om je handen te drogen. Indien je papieren wegwerphanddoeken gebruikt moet je deze steeds in een afgesloten vuilbak weggooien.
  • Nies en hoest in een papieren zakdoekje en gooi dat daarna onmiddellijk weg in een afgesloten vuilnisbak. Was hierna grondig de handen.
  • Draag maximaal jouw handschoenen tijdens het werk:
   • Ook als je wegwerphandschoenen draagt moet je alsnog regelmatig de handen wassen met handschoen aan. Zo voorkom je eventuele verspreiding van virussen/bacteriën van één meubilair/voorwerp naar een ander.
   • Was de handen elke keer je de handschoenen uittrekt.
   • Raak je gezicht zo weinig mogelijk aan met je blote handen of handschoenen.
  • Zorg voor een goede verluchting. Tijdens deze periode steeds als eerste taak uitvoeren: De belangrijkste aanraakpunten zoals: deurklinken, lichtschakelaars, telefoons, oppervlakken zoals een tafel, het aanrecht, de afstandsbediening, …. en in het sanitair (zeker spoelknop, handsteun, kraan, …) desinfecteren. Wanneer je weer vertrekt herhaal je deze handeling.
  • Houd minstens 1,5 meter afstand met elk persoon. Kan niet voldoende afstand houden, is de klant aanwezig in dezelfde ruimte? Draag dan zeker je mondmasker. De federale richtlijnen inzake het gebruik van een mondmasker worden strikt nagevolgd.

  Wat als mijn klanten zich niet aan de richtlijnen houden?

  Laat ons dit dan meteen weten zodat wij het nodige kunnen doen. Je hebt het recht om de werkplek te verlaten als je je onveilig voelt.

  Richtlijnen op kantoor.

  Wil je graag langskomen op kantoor om bijvoorbeeld je dienstencheques binnen te brengen, een nieuw veiligheidspakket op te halen, ... Gelieve eerst een afspraak te maken.

  Wat moet ik doen als ik besmet ben met of symptomen vertoon van Covid-19?

  Laat ons en je klant dit onmiddellijk weten zodat we de juiste maatregelen kunnen treffen. 

  Wat moet ik doen als één van mijn klanten besmet is met of symptomen vertoont van Covid-19?

  Laat ons ook dit onmiddellijk weten zodat we de juiste maatregelen kunnen treffen.

  Op reis in het buitenland? Wat met mijn werkschema? Wat moet ik ondernemen?

  Via de officiële website van de Belgische overheid: info-coronavirus.be, vind je steeds de laatste informatie. We vragen jou om ons zeker op de hoogte te stellen mocht je terugkeren uit een vakantiebestemming in code rood, met quarantaine als gevolg. Zo kunnen onze consulenten het nodige doen om de planning bij te sturen.

  Wat indien ik na een reis naar een ‘rood’ gebied of buiten Europa verhinderd ben om het werk te hervatten?

  Indien je in quarantaine wordt geplaatst, of indien je niet huiswaarts kan keren wegens een annulering van jouw terugvlucht, heb je geen recht op tijdelijke werkloosheid door overmacht. Dat wil zeggen dat je geen recht hebt op loon en dat je afwezigheid niet gedekt is door een wettige schorsingsoorzaak. De schorsing van de arbeidsovereenkomst door overmacht betreft immers een plotse, onvoorziene gebeurtenis, onafhankelijk van de wil van partijen.

  Wat als ik in quarantaine moet?

  Indien je een quarantainegetuigschrift kan voorleggen, kan je, indien je in de onmogelijkheid bent om te werken (bijvoorbeeld omdat je niet kan telewerken), tijdelijk werkloos gesteld worden wegens overmacht voor de periode gedekt door het medisch getuigschrift.

  Opgelet: Quarantaine die het gevolg is van een reis opent géén recht op tijdelijke werkloosheid.

  Ik reis met het openbaar vervoer naar de werkplek. Moet ik ergens rekening mee houden?

  Reis je met de: tram, trein of bus naar jouw werkplek? Pas ook hier de regel van 1,5 meter toe. Vermijd contact met metalen voorwerpen zoals stangen en handgrepen door te gaan zitten in plaats van recht te staan. Probeer ook zoveel mogelijk het reizen tijdens de spitsuren te vermijden: In de ochtend is dit van 07.00 tot 09.00 uur. De avondspits valt tussen 16.30 en 18.30 uur. Om deze reistijden te vermijden kan je samen met de klant en ons bespreken om enkele van je gezinnen te verplaatsen naar een ander moment. Bespreek dit steeds eerst met je klant, maar ook met ons.

  Wat indien de school of het kinderdagverblijf van mijn kind sluit?

  Je kan tijdelijk werkloos gesteld worden wanneer jouw kind niet naar zijn kinderdagverblijf kan gaan of wanneer het niet naar school kan gaan, omdat het kinderdagverblijf of de school wordt gesloten als gevolg van een maatregel om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Je dient jouw werkgever schriftelijk in kennis te stellen. Je ontvangt een attest sluiting corona dat je aan de werkgever dient te bezorgen.

  Vragen voor klanten - Strijkateliers

  Hoeveel kost strijkhulp via dienstencheques?

  Betalen gebeurt via dienstencheques. Dit kan zowel met papieren als elektronische dienstencheques. Als particulier kan je dienstencheques aankopen voor 9 euro per cheque. Dienstencheques zijn fiscaal aftrekbaar. Dit wil zeggen dat je na fiscale aftrek :

  • Voor Vlaanderen: Slechts 7,20 euro betaalt voor één uur hulp in het huishouden. Je ontvangt immers een jaarlijks een belastingvermindering van 1,80 euro per cheque voor de eerste 167 aangekochte dienstencheques per persoon.
  • Voor Brussel: Slechts 7,65 euro betaalt voor één uur hulp in het huishouden. Je ontvangt immers een jaarlijks een belastingvermindering van 1,35 euro per cheque voor de eerste 167 aangekochte dienstencheques per persoon.
  • Voor Wallonië: Slechts 8,10 euro betaalt voor één uur hulp in het huishouden. Je ontvangt immers een jaarlijks een belastingvermindering van 0,90 euro per cheque voor de eerste 150 aangekochte dienstencheques per persoon.

  Eén uur strijkhulp staat over het algemeen gelijk aan één dienstencheque. De tarieven vind je terug in onze strijkateliers. Per dienstencheque wordt er een administratieve vergoeding van 1,50 euro aangerekend. Dit met een minimum van 10 EUR per semester en een maximum van 60 EUR per semester. Deze kost wordt bijbetaald om alle andere kosten buiten de personeelskost te dekken en wordt halfjaarlijks gefactureerd.

  Hoe betaal ik de strijkhulp in de TRIXXO Strijkateliers?

  Onze dienst werkt via dienstencheques, ook voor het strijkatelier. Dat maakt het lekker voordelig. 

  • Papieren dienstencheques: bij het terug ophalen van de goederen overhandigt de gebruiker de cheques, gelijk aan het aantal dat vermeld staat op het strijkdocument, aan de strijk(st)er.
  • Elektronische dienstencheques: de werknemer registreert zijn prestaties op de dag van de prestatie waarna de gebruiker instaat voor een online bevestiging van deze prestaties. De gebruiker dient te allen tijde voldoende dienstencheques te bezitten in zijn elektronische portefeuille.

  TRIXXO Dienstencheques vraagt een administratieve kost van 1,50 EUR per verschuldigde dienstencheque, met een minimum van 10 EUR per semester en een maximum van 60 EUR per semester. Deze kost wordt bijbetaald om alle andere kosten buiten de personeelskost te dekken en wordt halfjaarlijks gefactureerd. Het betreft onder meer de kosten voor elektriciteit, water, aankoop en onderhoud van materialen, preventiemaatregelen, opleiding, omkadering, …

  Betaal ik per wasmand die ik binnenbreng ik het strijkatelier?

  Te veel strijk om in één wasmand te stoppen? Verdeel het textiel dan over meerdere wasmanden. Dit is voor onze strijkhulpen ook makkelijker om de strijk netjes gevouwen aan je terug te geven. Je betaalt niet per wasmand. Wel per dienstencheque.

  Dien ik een afspraak te maken om mijn strijkmand binnen te brengen?

  Het is niet nodig om een afspraak te maken om je strijkmand binnen te brengen. Hou wel rekening met: 

  • Onze strijkateliers zijn voorzien van plexiglas, handgel,...
  • Mondmaskers zijn verplicht in onze strijkateliers.
  • Kom bij voorkeur alleen naar onze strijkwinkels.
  • In de mate van het mogelijke vragen we je om de papieren dienstencheques op voorhand te tekenen.

  Zo kunnen wij de nodige afstand bewaren en jou in alle veiligheid blijven bedienen.