black decorative triangle
TRIXXO Dienstencheques

Veelgestelde vragen

Vragen voor klanten - Dienstencheques

Waarvoor kan ik dienstencheques gebruiken?

Voor al onze diensten betaal je bij ons simpelweg met dienstencheques. Dit geldt ook voor onze strijkateliers. In ruil voor één dienstencheque kan je één uur huishoudhulp betalen. Huishoudhulp omvat alle alledaagse huishoudelijke taken, zoals bijvoorbeeld schoonmaken, maar ook wassen en strijken, koken en boodschappen doen.

Waarvoor mogen dienstencheques niet gebruikt worden?

Werken in de tuin, kinderoppas, het verzorgen van dieren en hun woonplekken, het onderhoud van gemeenschappelijke traphallen alsook van beroepslokalen (zoals winkels, bureauruimtes, dokterspraktijken), het lappen van ramen in onaangepaste omstandigheden (met gevaar voor vallen),...

Hoeveel kost huishoudhulp/poetshulp?

In ruil voor één dienstencheque kan je één uur huishoudhulp betalen. Als particulier kan je dienstencheques aankopen voor 9 euro per cheque in Vlaanderen en Wallonië. In Brussel bedraagt het 10 euro per cheque. Dienstencheques zijn fiscaal aftrekbaar. Dit wil zeggen dat je na fiscale aftrek:

  • Voor Vlaanderen: Slechts 7,20 euro betaalt voor één uur hulp in het huishouden. Je ontvangt immers een jaarlijks een belastingvermindering van 1,80 euro per cheque voor de eerste 167 aangekochte dienstencheques per persoon. 
  • Voor Brussel: Slechts 8,50 euro betaalt voor één uur hulp in het huishouden. Je ontvangt immers een jaarlijks een belastingvermindering van 1,50 euro per cheque voor de eerste 163 aangekochte dienstencheques per persoon. 
  • Voor Wallonië: Slechts 8,10 euro betaalt voor één uur hulp in het huishouden. Je ontvangt immers een jaarlijks een belastingvermindering van 0,90 euro per cheque voor de eerste 150 aangekochte dienstencheques per persoon. 

Als klant bij TRIXXO Dienstencheques rekenen we een abonnementskost van 48 euro per halfjaar aan. Je ontvangt je eerste factuur op het ogenblik van inschrijving. Nadien volgt er telkens voorafgaand aan de periode van 6 maanden een nieuwe factuur van 48 euro die betrekking heeft op de volgende 6 maanden van samenwerking. Deze administratieve kosten zijn niet fiscaal aftrekbaar. Deze formule geldt niet voor de klanten van onze strijkateliers.

Waarvoor wordt de abonnementskost precies gebruikt?

De dienstencheque staat in functie van het betalen van het loon van jouw huishoudhulp. Deze abonnementskost wordt gebruikt voor de administratieve ondersteuning en planning vanuit onze backoffice, alsook de constante verbetering van onze dienstverlening zoals: opleiding en begeleiding van jouw huishoudhulp.

Hoe bestel ik dienstencheques?

Je kan dienstencheques bestellen via:

Dit is dus afhankelijk van de regio waarin je woont.

Zodra je je gebruikersnummer ontvangen hebt, kan je dienstencheques bestellen. Maak 9 euro per dienstencheque over op de bankrekening van Sodexo. De minimale bestelling bedraagt 10 dienstencheques. Heel belangrijk: in het vak gestructureerde mededeling van je overschrijving moet je jouw gebruikersnummer vermelden.

Sodexo en TRIXXO Dienstencheques zijn twee verschillende bedrijven. Sodexo houdt zich enkel bezig met het bezorgen van dienstencheques terwijl TRIXXO het contract en de planning van de huishoudhulpen beheert.

Hoe gebeurt de betaling? Moet ik de dienstencheques meegeven aan mijn huishoudhulp?

Papieren dienstencheques: Na het bezoek van je huishoudhulp overhandig je de dienstencheques, gelijk aan het aantal gepresteerde uren, aan je huishoudhulp. Indien je niet thuis bent op het moment dat je huishoudhulp aanwezig is, kan je de cheques op voorhand voor hem/haar klaarleggen.

Elektronische dienstencheques: De huishoudhulp registreert zijn/haar prestaties op de dag van de prestatie met behulp van een telefoontoestel, al dan niet ter beschikking gesteld door de klant. Indien de huishoudhulp zijn/haar prestaties niet zelf kan doorbellen zal één van onze kantoren dit doen. Nadat de prestatie werd doorgebeld kan je als klant online bevestigen. Geef dus gerust jouw gebruikersnummer door aan het kantoor en jouw huishoudhulp.

Hoe lang zijn dienstencheques geldig?

Dit hangt af van jouw woonplaats:

  • Vlaanderen: 12 maanden
  • Brussels Hoofdstedelijk Gewest: 6 maanden
  • Wallonië: 8 maanden

Er werd beslist dat de dienstencheques die in de periode van de coronacrisis vervallen, langer geldig blijven. Deze dienstencheques zullen een geldigheidsduur van 15 maanden hebben in plaats van 12 maanden hebben. Dit betekent dat bijna vervallen cheques nog 3 maanden extra geldig blijven.

Wat doe ik met dienstencheques die ik niet meer zal gebruiken of die bijna vervallen zijn?

Voor elke niet-gebruikte dienstencheque kan je voor de vervaldatum van de cheque een terugbetaling of omruiling aanvragen. Dit is geheel gratis, zowel voor papieren als elektronische dienstencheques.

Elektronische dienstencheques
De omruiling of terugbetaling van elektronische dienstencheques kan via de beveiligde zone op: soeasy.sodexo.be

Papieren dienstencheques
Hiervoor dien je een formulier in te vullen op de website van Sodexo. 

  •  Vlaanderen
  •  Brussels Hoofdstedelijk Gewest
  •  Wallonië

Mijn papieren dienstencheques zijn: verloren, gestolen, niet toegekomen, hebben foute vermeldingen.

Zo’n dingen gebeuren. Geen probleem. Dien een formulier in bij Sodexo om dit op te lossen.

Hoeveel dienstencheques per jaar kan ik bestellen?

De minimale bestelling per aankoop bedraagt 10 dienstencheques.

  • Individuele gebruikers kunnen 500 dienstencheques per jaar bestellen: 400 aan 9 euro en 100 aan 10 euro. Dit geldt voor Vlaanderen & Wallonië. Voor Brussel geldt: 300 dienstencheques aan 10 euro per stuk en 200 aan 12 euro per stuk. 
  • Gezinnen kunnen 1000 dienstencheques per jaar bestellen: 800 aan 9 euro en 200 aan 10 euro. Dit geldt voor Vlaanderen & Wallonië. Voor Brussel geldt: 800 dienstencheques aan 10 euro per stuk en 200 dienstencheques aan 12 euro per stuk. 

TIP: In een gezinssituatie kan je de meerkost vermijden door extra dienstencheques aan te kopen met een nieuw gebruiksnummer op naam van de partner. Het gebruik van dienstencheques wordt wel beperkt tot 1000 dienstencheques per gezin. Door jullie beiden in te schrijven bij Sodexo en dienstencheques aan te kopen, zal jouw gezin jaarlijks het dubbel in mindering kunnen brengen.

  • Val je onder een speciale categorie (eenoudergezin, gehandicapte persoon, ouder van minderjarige gehandicapte kinderen, ouder persoon die een tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden geniet), dan wordt je aankooplimiet na goedkeuring verhoogd. Meer info via: Vlaanderen.be, Wallonie.be of Dienstencheques Brussels.

Hoe gebeurt de fiscale aftrek?

Elk jaar ontvang je in maart een fiscaal attest van Sodexo. Dit formulier moet je bij de belastingaangifte voegen. Wanneer je elektronische dienstencheques gebruikt, is dit attest ook beschikbaar in de beveiligde Gebruiker Zone van Sodexo. Nog handiger, normaal gezien zijn de gegevens van je fiscaal attest automatisch voor- ingevuld in je belastingaangifte.

Voor Vlaanderen: Slechts 7,20 euro betaalt voor één uur hulp in het huishouden. Je ontvangt immers jaarlijks een belastingvermindering van 1,80 euro per cheque voor de eerste 167 aangekochte dienstencheques per persoon.

Voor Brussel: Slechts 8,50 euro betaalt voor één uur hulp in het huishouden. Je ontvangt immers een jaarlijks een belastingvermindering van 1,50 euro per cheque voor de eerste 163 aangekochte dienstencheques per persoon.

Voor Wallonië: Slechts 8,10 euro betaalt voor één uur hulp in het huishouden. Je ontvangt immers een jaarlijks een belastingvermindering van 0,90 euro per cheque voor de eerste 150 aangekochte dienstencheques per persoon.

Kan ik de aankoop van mijn dienstencheques automatiseren?

Dat kan. We raden je aan om een domiciliëring aan te maken bij je bank tussen jezelf en Sodexo. Zo hoef jij er zelf niet meer aan te denken.

Kan ik mijn aangekochte dienstencheques doorgeven en familie of vrienden?

Dit is niet mogelijk. De dienstencheques staan steeds op naam waardoor het onmogelijk is om deze door te geven.

Mag mijn zus/broer/mama,… bij mij komen poetsen met dienstencheques?

Het is sowieso verboden dat de huishoudhulp op hetzelfde adres woont als de klant.
Ook familieleden tot de tweede graad mogen wettelijk niet ingezet worden met dienstencheques.
Dat zijn: partner, ouders, schoonouders, kinderen, schoonzoons, schoondochters, broers, zussen, kleinkinderen, opa's, oma's, schoonzussen, schoonbroers, stiefzussen en stiefbroers.

De volgende familieleden mogen wel via dienstencheques bij jou aan de slag: ooms, tantes, neven en nichten (kinderen van een broer of zus), overgrootouders en achterkleinkinderen. Ook hier mogen deze personen niet op hetzelfde adres wonen als jij, de gebruiker.

Brengt mijn huishoudhulp zijn/haar eigen materiaal mee?

Neen, dat is niet de bedoeling. Als klant dien je zelf het werkmateriaal ter beschikking te stellen. Wat je huishoudhulp precies nodig heeft om zijn/haar werk uit te voeren bespreken jullie best samen.

Zal er een vaste huishoudhulp bij me langskomen?

We gaan steeds op zoek naar een vaste huishoudhulp voor jou en je gezin. Wanneer je huishoudhulp op vakantie is of ziek is kan hij/zij natuurlijk niet langskomen. Het is mogelijk om tijdens deze periode vervanging te krijgen van een collega, maar dat kan je helemaal zelf kiezen natuurlijk.

Wat als ik op vakantie ben? Kan ik dan de huishoudhulp tijdelijk afzeggen?

Ja hoor dat kan. Als klant kan je 5 keer per kalenderjaar de geplande huishoudhulp afzeggen. Hiervoor vragen we je wel om ons een week op voorhand in te lichten. Zo kan de huishoudhulp eventueel tijdelijk bij een ander gezin aan de slag gaan. Wil je de huishoudhulp langer dan twee weken opschorten? Dan breng je ons hier een maand op voorhand van op de hoogte.

Wat als mijn huishoudhulp iets stukmaakt?

Een ongelukje kan altijd gebeuren. In geval van schade breng je ons hier schriftelijk van op de hoogte binnen de week. Daarna wordt er door ons een schadedossier opgesteld zodat we dit ongemak snel samen de wereld uit kunnen helpen.

Vragen voor klanten - Strijkateliers

Hoeveel kost strijkhulp via dienstencheques?

Betalen gebeurt via dienstencheques. Dit kan zowel met papieren als elektronische dienstencheques. Als particulier kan je dienstencheques aankopen voor 9 euro per cheque in Vlaanderen en Wallonië en voor 10 euro in Brussel. Dienstencheques zijn fiscaal aftrekbaar. Dit wil zeggen dat je na fiscale aftrek :

  • Voor Vlaanderen: Slechts 7,20 euro betaalt voor één uur hulp in het huishouden. Je ontvangt immers een jaarlijks een belastingvermindering van 1,80 euro per cheque voor de eerste 167 aangekochte dienstencheques per persoon.
  • Voor Brussel: Slechts 8,50 euro betaalt voor één uur hulp in het huishouden. Je ontvangt immers een jaarlijks een belastingvermindering van 1,50 euro per cheque voor de eerste 163 aangekochte dienstencheques per persoon.
  • Voor Wallonië: Slechts 8,10 euro betaalt voor één uur hulp in het huishouden. Je ontvangt immers een jaarlijks een belastingvermindering van 0,90 euro per cheque voor de eerste 150 aangekochte dienstencheques per persoon.

Eén uur strijkhulp staat over het algemeen gelijk aan één dienstencheque. De tarieven vind je terug in onze strijkateliers. Per dienstencheque wordt er een administratieve vergoeding van 1,50 euro aangerekend. Dit met een minimum van 10 EUR per semester en een maximum van 60 EUR per semester. Deze kost wordt bijbetaald om alle andere kosten buiten de personeelskost te dekken en wordt halfjaarlijks gefactureerd.

Hoe betaal ik de strijkhulp in de TRIXXO Strijkateliers?

Onze dienst werkt via dienstencheques, ook voor het strijkatelier. Dat maakt het lekker voordelig. 

  • Papieren dienstencheques: bij het terug ophalen van de goederen overhandigt de gebruiker de cheques, gelijk aan het aantal dat vermeld staat op het strijkdocument, aan de strijk(st)er.
  • Elektronische dienstencheques: de werknemer registreert zijn prestaties op de dag van de prestatie waarna de gebruiker instaat voor een online bevestiging van deze prestaties. De gebruiker dient te allen tijde voldoende dienstencheques te bezitten in zijn elektronische portefeuille.

TRIXXO Dienstencheques vraagt een administratieve kost van 1,50 EUR per verschuldigde dienstencheque, met een minimum van 10 EUR per semester en een maximum van 60 EUR per semester. Deze kost wordt bijbetaald om alle andere kosten buiten de personeelskost te dekken en wordt halfjaarlijks gefactureerd. Het betreft onder meer de kosten voor elektriciteit, water, aankoop en onderhoud van materialen, preventiemaatregelen, opleiding, omkadering, …

Betaal ik per wasmand die ik binnenbreng ik het strijkatelier?

Te veel strijk om in één wasmand te stoppen? Verdeel het textiel dan over meerdere wasmanden. Dit is voor onze strijkhulpen ook makkelijker om de strijk netjes gevouwen aan je terug te geven. Je betaalt niet per wasmand. Wel per dienstencheque.

Dien ik een afspraak te maken om mijn strijkmand binnen te brengen?

Het is niet nodig om een afspraak te maken om je strijkmand binnen te brengen. Hou wel rekening met: 

  • Onze strijkateliers zijn voorzien van plexiglas, handgel,...
  • Mondmaskers zijn verplicht in onze strijkateliers.
  • Kom bij voorkeur alleen naar onze strijkwinkels.
  • In de mate van het mogelijke vragen we je om de papieren dienstencheques op voorhand te tekenen.

Zo kunnen wij de nodige afstand bewaren en jou in alle veiligheid blijven bedienen.