black decorative triangle
TRIXXO Dienstencheques

Nieuws

De voorjaarschoonmaak – Tips voor elke ruimte
02 april, 2020
Deel via:

De lente is in het land, maar je huis ligt nog onder een laagje winterstof? De enige oplossing is een grondige voorjaarsschoonmaak. Het grote verschil met een normale schoonmaak is dat je de focus legt op plaatsen die je normaal gezien overslaat. Maar hoe begin je daar nu aan?

Badkamer

Stap 1 – Alle obstakels uit de weg: Vul een mandje met shampooflessen en dergelijke items die in de weg staan en leg andere dingen (zoals de badmat, schoonheidsproducten,…) even op een andere plek.

Stap 2 – Kalk weg: Spray een anti-kalk schoonmaakmiddel op alle plekken waar kalk op kan zitten (badkamertegeltjes, douchekop- en slang, kranen, wc-pot) en laat dit 30 minuten intrekken. Daarna spoel je het af met veel water en poets je het na met een doekje.

Stap 3 – Alle oppervlakten poetsen: Als het goed is, zijn alle planken leeg en kan je nu makkelijk met een doekje en allesreiniger de planken en kastjes schoonmaken.

Slaapkamers

Lente, tijd om komaf te maken met winterkledij en extra dikke dekbedden. Deze mogen naar zolder of een andere opslagplaats. Gooi de kleren die je niet meer draagt weg en maak ruimte in je kast voor zomerkleren. Haal het dekbedovertrek van je bed, besprenkel je matras met baksoda of zuiveringszout, laat een halve dag intrekken en stofzuig je matras aan het einde. Zo’n heerlijk fris bed heb je nog nooit gehad.

Woonkamer/hallen

Tapijten, gordijnen en kussens nemen bergen stof op, de voorjaarsschoonmaak is hét moment op deze nog eens stofvrij te maken. Klop ze buiten uit en was ze vervolgens. Bij een tapijt zal die niet altijd mogelijk zijn. Deze kan je ook gewoon stofzuigen en vervolgens water met baksoda en azijn gebruiken om de vlekken en geurtjes weg te krijgen.

Denk ook aan lichtknoppen, deurklinken en randen van stopcontacten. Let op, niet in de stopcontacten! Reinig ze met wat warm water en azijn om de bacteriën te doden.

Keuken

Magnetron/oven: Zet een bak met 1 liter water en een paar schijfjes citroen in de magnetron en zet hem 5 minuten aan op de hoogste stand. Als de 5 minuten voorbij zijn, kan je met een vochtig doekje het overgebleven vuil gemakkelijk verwijderen. Makkelijk toch?

IJskast en vriezer: Haal alles uit de ijskast en stop bederfelijke producten in een koelbox of koeltas. Zet zowel ijskast en vriezer op stand “0” of haal de stekker uit het stopcontact. Zet de deuren open zodat eventuele ijsblokken kunnen ontdooien. Haal alle lades, vakjes en plankjes eruit. Pak een emmer en vul dit met een mengsel van half azijn en half water. Neem alle losse onderdelen af met dit mengsel en een microvezeldoekje of de zachte kant van een sponsje (absoluut niet met de schuurkant van een schuursponsje). Dit mengsel verwijdert niet alleen geuren, maar ook bacteriën. Neem vervolgens ook de binnenkant van de ijskast en de vriezer af met het mengsel en een doekje.

Ramen en vloeren

Als je alle ruimtes een grondige beurt hebt gegeven zijn de ramen en vloeren aan de beurt. Zorg wel dat het huis eerst stofvrij is, dit maakt het wassen van de ramen en de vloeren veel efficiënter. Neem een emmer met warm water en azijn en dweil de vloeren (bij parket een vochtige doek nemen en niet te veel water gebruiken). De ramen was je eerst met een spons met water en azijn. Neem vervolgens het water weg met een aftrekker en droog de ramen tenslotte met een zeemvel.

Laat die zonnestralen nu maar komen, wij zijn er klaar voor!

TRIXXO Nieuws

Bekijk ook deze artikels