black decorative triangle
TRIXXO Dienstencheques

Nieuws

Schoonmaaktips na de feestdagen
04 januari, 2022
Deel via:

De feestdagen vragen heel wat van je huis. Gasten ontvangen, koken, decoreren,... Na afloop even grondig poetsen is dus geen overbodige luxe. In deze blog enkele tips om je huis weer te laten schitteren na de feestdagen.

Rode wijnvlekken

Een hardnekkige vlekkenmaker. Zo snel mogelijk actie ondernemen is de boodschap. Hoe langer de rode wijn indroogt in je kleding, tafelkleed of tapijt, hoe moeilijker het te verwijderen is. Als je onmiddellijk tijd heb om het schoon te maken, kan je best zout gebruiken. 

 1. Strooi het zout (veel zout) over de vlek en wacht tot het rood kleurt. 
 2. Dep het zout daarna op met een natte doek en herhaal dit tot de vlek weg is. Belangrijk: deppen, nooit wrijven. 
 3.  Was de stof in de wasmachine of stofzuigen bij een tapijt. 

De stof nooit drogen in de droogkast zolang de vlek niet verdwenen is. De warmte van de droogkast zorgt ervoor dat de vlek achteraf onmogelijk te verwijderen is.

Is de vlek al opgedroogd?

Zout helpt helaas niet meer wanneer de vlek al opgedroogd is. Je kan hem wel nog proberen behandelen met witte wijn en bicarbonaat. 

 1. Giet wat witte wijn op de vlek totdat de stof volledig doordrongen is. 
 2. Bedek de vlek daarna met wat bicarbonaat. Laat minstens twee uur rusten en spuit er regelmatig een beetje water op, zodat het bicarbonaat niet hard wordt.
 3. Was de stof in de wasmachine of stofzuigen bij een tapijt.

De stof nooit drogen in de droogkast zolang de vlek niet verdwenen is. De warmte van de droogkast zorgt ervoor dat de vlek achteraf onmogelijk te verwijderen is.

  Aangekoekte oven

  Rooster/ovenplaat

  Is je ovenplaat- en rooster in een slagveld veranderd van al die ovenhapjes en kalkoen? Geen zorgen, … Met koffiedik, een natuurlijk product, krijg je dit zo schoon. Koffiedik is niet alleen een effectief schuurmiddel, maar bevat ook heel wat olie. Hierdoor reinig je de  ovenplaat- en rooster en geef je deze een groot onderhoud. twee vliegen in één klap. 

  Binnenkant oven

  Voor de binnenkant van de oven kan citroen wonderen verrichten. 

  1. Snijd een citroen in plakjes en leg ze in een ovenvast schaaltje. 
  2. Zet het schaaltje voor ongeveer 10 minuten in de oven op 200°C. 
  3. Daarna kun je met een vaatdoek gemakkelijk de binnenkant van de oven uitvegen. Mooi meegenomen dat je oven nu ook lekker fris ruikt!

  Vetvlekken

  Op textiel

  Het is snel gebeurd met een fondue of gourmetstel: vetvlekken...

  1. Neem een vochtige doek, gebruik hiervoor lauw water, en dep hier wat afwasmiddel op. 
  2. Vervolgens kan je met deze doek over de vetvlekken wrijven en het laten drogen. 
  3. Daarna is het wel aangeraden om het kledingstuk of de stof nog te wassen in de wasmachine. 

  Op een houten tafel

  Heb je geen tafelkleed gebruikt, maar is het vet op je houten tafel terecht gekomen? 

  1. Maak een sopje met water en groene zeep.
  2. Doe een propere doek in het sopje en wrijf over de vetvlek. 
  3. Als de vlek weg is kan je de tafel droog vegen. 

  Je kan ook een paar druppels afwasmiddel op een vochtige doek doen en deze gebruiken om de vetvlek te verwijderen. Mocht dit niet werken, kan je de houten tafel altijd nog schuren of een gespecialiseerde vlekkenverwijderaar gebruiken.

  Gourmetlucht verwijderen

  Gourmetten is natuurlijk traditie bij Kerstmis of oudejaar, maar de lucht die vervolgens nog dagenlang in de huis- of eetkamer blijft hangen is meestal geen pretje... Geurkaarsen of geurstokjes tijdens het gourmetten kan er gelukkig al voor zorgen dat de lucht na afloop niet te overheersend is. Als je dit vergeten bent en er toch een vervelend luchtje blijft hangen kan luchtverfrissers gebruiken om het weer lekker te laten ruiken in huis. Of vul wat bakjes met azijn en water en zet deze op verschillende plekken neer, om ze hier een nachtje te laten staan. Zo worden die vervelende luchtjes ook direct geneutraliseerd.

  Zit de geur ook in je kleding? Meng dan wat water met wodka en spray dit over je kleding. De bacteriën worden gedood en de vieze geurtjes verdwijnen.

  Kaarsvet verwijderen

  1. Krab wat kan weg, doe dit zeer voorzichtig!
  2. Verwarm het achtergebleven kaarsvet met een haardroger.
  3. Als het kaarsvet vloeibaar is haal je het weg met keukenpapier.

  Geen zin om zelf schoon te maken?

  Vraag tijdig je huishoudhulp aan via onze website en laat hen je volgend jaar helpen met schoonmaken, na de feestdagen en heel het jaar door. Klik hier om huishoudhulp aan te vragen.

  TRIXXO Nieuws

  Bekijk ook deze artikels