black decorative triangle
TRIXXO Dienstencheques

Nieuws

TRIXXO Exxtra, een helpende hand voor budgethouders
17 maart, 2021
Deel via:

Sinds 2018 kan iedereen een beroep doen op de diensten van TRIXXO Exxtra. Dat is een dienst die hulpbehoevenden en mensen die graag een helpende hand toesteken bij elkaar brengt. Iedereen kan een beroep doen op TRIXXO Exxtra.

“Nochtans focussen we in eerste instantie op mensen met een beperking,” zegt Alexandra Maris, projectverantwoordelijke van TRIXXO Exxtra. “Via het budget dat zij ter beschikking hebben, mogen zij ook een beroep doen op de hulp van mensen uit hun omgeving.”

In ruil krijgen de helpende handen een bedrag voor hun rol als mantelzorger. Jaarlijks mag iedereen op die manier 6.340 euro bijverdienen. Het tarief per dienst wordt tussen de budget- houder en de assistent vrij bepaald.

TRIXXO Exxtra is een door de Vlaamse overheid erkend platform in de deeleconomie. Dat is een systeem dat in het leven werd geroepen om burgers bij andere burgers te laten bijklussen.

Alexandra Maris: “Via het platform zoeken we bijvoorbeeld een buur die de tuin wil onderhouden, helpt met behangen of het huis komt opruimen. Toen we met onze dienst begonnen, merkten we dat een aantal van de klanten budgethouders met een beperking waren. Zij kunnen beroep doen op mantelzorgers voor hulp. Daarvoor kunnen zij mensen uit hun omgeving vergoeden. Wij treden op als matchmaker om de hulpbehoevende en de mantelzorger samen te brengen. Bovendien helpen we met de administratie. Dat is naast de facturatie van de diensten van de assistent ook het aanbod van een verzekering en hulp bij andere paperassen. Wij zijn (bijna☺) altijd telefonisch bereikbaar, en dat wordt enorm geapprecieerd.

Welke assistentiediensten worden zoal geleverd?

Alexandra Maris: “Dan denk ik aan kinderen met een beperking, bijvoorbeeld met autisme, die worden beziggehouden met spelletjes om de ouders eens te ontlasten. Voor volwassenen kan dat gaan om het koken van een maaltijd, kleine klussen, boodschappen, hulp bij vervoer, administratieve ondersteuning, hulp in het huishouden, poetsen van de wagen, kinderoppas, blijven slapen bij zorgbehoevende. Let wel: het gaat niet om verpleegkundige taken want het zijn leken die de assistentie verlenen. Het gaat echt om dagdagelijkse hulp.”

Op dit ogenblik biedt TRIXXO Exxtra ondersteuning aan 900 budgethouders, verspreid over heel Vlaanderen. Alexandra Maris: “We werken daarvoor ook samen met 5 bijstandsorganisaties die de mindervaliden helpen om de puzzel te leggen: Onafhankelijk leven, Absoluut, Zoom, Alin, My Assist.” 

Wie geïnteresseerd is of vragen heeft mag altijd contact opnemen met Alexandra of haar collega Chris van TRIXXO Exxtra: 0471 661 139. Meer info via de volgende link

Foto’s zijn genomen voor de verstrengde coronamaatregelen.

TRIXXO Nieuws

Bekijk ook deze artikels