black decorative triangle
TRIXXO Dienstencheques

Nieuws

Exxtra, een helpende hand voor budgethouders
17 maart, 2021
Deel via:

Sinds 2018 kan iedereen een beroep doen op de diensten van Exxtra. Dat is een dienst die hulpbehoevenden en mensen die graag een helpende hand toesteken bij elkaar brengt. Iedereen kan een beroep doen op Exxtra.

Exxtra is een door de Vlaamse overheid erkend platform in de deeleconomie. Dat is een systeem dat in het leven werd geroepen om burgers bij andere burgers te laten bijklussen.

Daisy, projectverantwoordelijke Exxtra: “Het platform is inderdaad multi-inzetbaar, maar toen we met onze dienst begonnen, merkten we dat een aantal van de klanten budgethouders met een beperking waren. Zij kunnen beroep doen op mantelzorgers voor hulp. Daarvoor kunnen zij mensen uit hun omgeving vergoeden. Dat is ook waar wij ons met Exxtra op focussen. 

Wat doet Exxtra precies?

Wij treden op als matchmaker om de hulpbehoevende en de mantelzorger samen te brengen. Bovendien helpen we met de administratie. Dat is naast de facturatie van de diensten van de assistent ook het aanbod van een verzekering en hulp bij andere paperassen. Wij zijn (bijna☺) altijd telefonisch bereikbaar, en dat wordt enorm geapprecieerd. In ruil krijgen de helpende handen een bedrag voor hun rol als mantelzorger. Jaarlijks mag iedereen op die manier 7.170 euro bijverdienen. Het tarief per dienst wordt tussen de budget- houder en de assistent vrij bepaald.

Welke assistentiediensten worden zoal geleverd?

Daisy, projectverantwoordelijke Exxtra: “Dan denk ik aan kinderen met een beperking, bijvoorbeeld met autisme, die worden beziggehouden met spelletjes om de ouders eens te ontlasten. Voor volwassenen kan dat gaan om het koken van een maaltijd, kleine klussen, boodschappen, hulp bij vervoer, administratieve ondersteuning, hulp in het huishouden, poetsen van de wagen, kinderoppas, blijven slapen bij zorgbehoevende. Let wel: het gaat niet om verpleegkundige taken want het zijn leken die de assistentie verlenen. Het gaat echt om dagdagelijkse hulp.”

Meer info? Neem snel een kijkje op exxtra.be

TRIXXO Nieuws

Bekijk ook deze artikels